Förutom att hästen blir stel och inte blir lika/ eller alls avslappnad spänner den sig, blir stressad och musklar sig inte heller lika bra om den inte arbetar rätt.
För oss ryttare om vi skall sitta och bära upp hästen i våra händer eller vara hårda, blir vi stumma, stela och blir dessutom inte lika följsamma i vår ridning.
Sen vet jag att det är lättare sagt än gjort och ibland tar även jag lite för hårt i munnen innan jag kommer på mig själv igen. Jag är trots allt ”vanligt utbildad på ridskola” i grund och botten och eftersom jag sällan rider för någon ramlar man lätt in i gamla vanor, tills man som sagt kommer på sig själv att FÖLJSAMT och mjukt skall det vara. Därför är det faktiskt kanon att rida utan tyglar.

För att börja öva på det kan man be någon longera hästen så man bara får öva på att våga LITA på sin häst. Styrningen och tryggheten skall inte sitta i munnen på hästen, det sitter i våra huvuden och är vi tillräckligt samspelta och kan kommunicera med våra djur så blir det dessutom betydligt roligare!