Igår var det väl ingen som missade den enorma nederbörden som kom..? Lusten att träna försvann då mina regnkläder inte står emot något regn alls. Så utplastningen jag hade tänkt göra med Lova blev istället självträning Lova fick ägna sig åt i hagen. Jag hängde upp ovanför hönätet (ja, de ska få komma ut i ordentlig gräshage imorrn) så hängde jag en stor påse, o eftersom det blåste ordentligt med så fick hon på så vis vänja sig vid att den var där när hon skulle äta hö ;)

 

Idag tog jag med henne till paddocken med en stor påse (typ ikea-påse men av annat märke ;) ) och en presenning. Jag smekte henne med påsen, o hon brydde sig inget alls. Över huvudet, halsen, under halsen, bakom henne, under magen, vid benen… På båda sidorna.
image

image

Sen vecklade jag ut den och viftade hejvilt med den på samma ställen. Hepp, hon stod still på långt grimskaft.

Oftast reagerar hästarna på om du kommer med påsen uppifrån där man lägger på sadeln, och under halsen av orsaken att rovdjur biter sig tag där och hästen har då knappt en chans att försvara sig.

Jag tog fram presenningen o gjorde samma sak o viftade, men hon brydde sig inte. Så jag knöt fast den fram på henne så fick hon trava runt med den innan den gled av mellan benen, o hon brydde sig inte alls. Sen la jag ut den på marken o hon fick kliva på den, o hon brydde sig inte alls.

Stormy var exakt lika lätt, orädd och cool.

Jämför med vissa hästar jag ridit in och gjort denna övningen med som tagit upp till två veckor så är det SÅ skönt när man får det här gratis. Jag försöker tänka på all träning hästen skall ”kunna” innan jag hoppar upp på den, är som en trappa. Det är ingen idé att ta ett långkliv o skippa några trappsteg, när du väl tagit dig högre upp kommer du att snubbla (något som inte funkar i träningen, tex hästen är bakskygg) o du får ändå hoppa ner o ta dig an stegen sen. Därför är det bättre att lägga en bra grund att stå på.

För vissa går detta på några dagar, en del veckor, en del månader. Det beror på vad de varit med om tidigare, stress, hur de tar till sig av träningen mm. Det är därför helt omöjligt att svara på hur lång tid det tar att rida in en häst. Det beror på hästen.

Med Lova är det spraya med vattenflaska, spruta in äppelmos i munnen, one rain stop, sadelvana mm som ska funka innan jag hoppar upp. Men sadeln/ longergjord åker på redan imorgon tror jag, så att hon vänjer sig med den runt magen.