På vägen hem från skolan tog jag vägen förbi Skara Hästsport och frågade om betten Myler, Sprenger och Ky Rotal. Det blev tummen upp för Sprenger, och hon jag pratade med tyckte det tvådelade var bäst. Då de betten inte går att trycka så det blir någon 45 graders vinkel klämmer dte inte i hästens gom. När jag pratade om att tredelat många gånger (beroende på häst givetvis) ligger bättre i munnen så sa hon att om mittdelen ligger fel så trycker den mer i munnen.
När jag då poängterade att jag tyckte att Sprengerbetten var så tunga jämfört med vanliga bett var de helgjutna och tillverkade i annat material som är tyngre. Jag är inte överförtjust att det är tunga bett som skall ligga i munnen, trycka extra på nacken om nu inte hästen ”suger upp” bettet själv.

Angående tjockleken på bettet har man fått lära sig från grunden att ett tjockt bett är snällast i munnen, sen är det smalare eftersom tjocka inte får plats, och tydligen går fler o fler över till de tjockare betten igen för de skall vara skonsammare.
Men, då kommer min ifrågasättande sida fram och tror ju ändå på att ett smalt bett är bäst, men det är ju viktigt att man är MJUK I HANDEN. Men, då sa hon att hästen skall ta stöd på bettet, vilket jag sa att jag inte vill ha, så jag vet i tusan vad hon tyckte om mig efter en stund, haha ;)
Nåväl, jag rider ju blandat ”vanlig” ridning och western samt nh, så jag vill inte ha det stödet ”vanligt” folk vill ha.Kort eftergift är skillnaden i stora drag, men annars vill jag inte ha något i händerna.

Rida med ben och säte men helst så lite med händer som möjligt. Men, jag är ingen expert på det alls, jag gör ofta fel och behöver påminna mig själv eftersom jag i så många år ridit ”vanlig” ridning med.

Djungel med de här betten. Hur som så kommer mitt Myler (som hon dissade pga de var tunna) och jag kommer antagligen prova ett Sprenger senare.

Det är lite småjobbigt när man slits mellan bettlöst och bett ibland när jag vill bådadera ibland…

Man får förresten from i år tävla på Sprengers bett inom dressyren.