När jag kom in i hagen i förrgår låg både Lova och Stormy o sov bredvid varandra kl halv åtta på morgonen ;) Fint väder och flirtande hela natten tog nog på energin :)

När jag tränade Lova i paddocken samma dag longerade jag henne i repgrimma i valfri gångart, vilket blev skritt och mestadels trav. Jag flyttade bogarna mycket, och till en början fokuserade jag mycket på att få loss hennes högra bog.

De flesta hästar har svårast för att flytta undan just denna bogen, vilket oftast även visar sig i ridningen. Detta av den enkla anledningen att vi gör det mesta från hästens vänstra sida. Tränsa, ta på/av grimman, leda (om man nu ine gör som jag o har hästen bakom sig o inte bredvid), sadla…

Tänk efter själva. Hur mycket gör ni egentligen från hästens högra sida jämfört med vänster? Inte så märkligt att hästen då oftast lär sig att flytta just vänsterbogen eftersom vi oftast står på den sidan.

Efter att ha använt mer energi just när hon skall till att flytta högerbogen på volten så blev hon kvickare och förstod snabbare vad som väntades. Efter varje bra vändning backade jag, ropade whoooooooo och så fick hon komma in och bli klappad på. Just detta lär sig hästarna snabbt att whoo betyder vila ;)

För att sätta lite mer press gjorde jag fler och fler vändningar på raken. Då orkade hon inte riktigt med och slarvade med sin vänstra bog istället. Efter ett tag när hon gjorde fler bättre vändningar gick jag ur volten och började leda henne bakom mig. Grimskaftet skall vara slakt, och hon skall hålla det avtsåndet jag ber om. Kommer hon för nära hopp-backar jag bakåt mot henne, tills hon håller det avståndet jag vill. Hon var kvick som attan i benen på just detta. När hon höll bra avstånd, tog jag ett djupt andetag, och gick mot henne med lugna steg. Hon stod helt stilla och jag klappade om henne.

Sedan gick jag framför henne i S-mönster, för att se att hon hängde efter och flyttade bogarna efter mitt rörelsemönster. Gick riktigt bra med tanke på att det var första passet :D

Anna, hon är verkligen rolig att arbeta med!