I onsdags kom min söta kusin på en blixtvisit så vi passade på att fota o träna Trazzel i paddocken.

Jag började med att longera honom några varv i skritt först och göra några vändningar som han lyssnar superfint på. Det är STOR skillnad att träna någon som inte har några dåliga erfarenheter med sig och kan sin mammas och andras kroppsspråk och inte känner till ”så mycket annat” som en annars ”normal” häst.

Det underlättar nåt oerhört i inlärningsprocessen och det går snabbt. Jag visar en, max två ggr, sen förstår Trazzel på en gång vad jag menar.

Han förstår direkt det här med att ge efter, så headdrops är inget vi behöver öva på, inte heller backa ;)

Jag provade något nytt för första gången. Jag brukar hålla NH för sig och klickerträningen för sig mer eller mindre.

Jag testade hur det skulle funka att lära honom one rain stop med klicker. Snabbt förstod han att jag ville att han skulle stå still på alla fyra istället för att gå runt på en liten, liten volt och snurra på sig. Så fort han stannade klickade jag (ja, inklickad blev han snabbt o förstår att klicker-ljudet betyder godis är på väg. Försöker han ta godis/ tigga/nafsa får han absolut inget).

Det tog ett försök att han insåg att det var stilla man skulle stå. När jag tog handen till virveln så trodde han nog att jag hade godis eller nåt i handen, för stilla stod han med mulen intryckt i sidan av magen o stretchar samtidigt hela kroppen ;) Jag klickade honom o gav godis.

Nästa gång, gången efter, samma sak från andra sidan. Han gör rätt :)

Att jag inte gjort så tidigare?! Klicka in på NH-övningarna istället för att bara berömma, ge eftergift o klappa….

Sen hade vi lite ”följa John”- övning där han skall gå efter mig lös, fast nu hängde grimskaftet runt halsen bara.

Mot slutet provade jag även att gå bredvid honom o höll i grimskaftet för att vänja honom att jag skall kunna ha vilken position som helst och ändå kunna påverka honom därifrån. Jag vill kunna tömköra honom tidigt och behöver då vänja honom vid olika positioner där jag befinner mig.

Sen gled grimskaftet ner från halsen och släpades efter honom på marken när han strosade iväg själv. När han till slut trampade på det så lät jag honom vara. Såhär gör jag bland det första jag gör med mina hästar/ hästar jag tränat för att det inte skall bli någon panik hästen en dag har bett och tyglar i munnen eller får panik för att den sitter fast. Grimskaftet snurrar inte runt benet av sig själv likt en orm, och man är nära om något skulle hända.

Han verkade mest fundera ut hur man skulle bli av med trycket, och det var att backa insåg han sen :) Lilla sötboll :)

 

tra4 tra5 tra6 tra7 tra8 tra1 tra2 tra3