När man har ett problem blir det ofta stort, tungt och kämpigt. Ofta gör man även för mycket på en gång för att försöka lösa det, och antagligen går det inte vidare bra heller för den delen. Jag har gjort så många gånger.

Men, försöker man tänka realistiskt just när man har problem så brukar det gå enklare, lättare, snabbare och man ser även ett ljus i tunneln :)

Det här med transportträningen med Millyard får mig att tänka hopplöst emellanåt. Eftersom det har varit fullständigt okomplicerat tills jag började uppbinsningsträna honom och sedan blivit värre o värre o värre så är det just nu ett stort problem.

När det stod en transport i paddocken en kväll vi var där vågade han knappt gå förbi. Med andra ord reagerar han bara av att se en transport i stort sett.

Jag ska köra in transporten i hagen, nära höhäcken dit han och de andra hästarna tillbringar många timmar med att äta. Den kan stå där nån dag, sen kan jag fälla ner lemmen, ta bort bommarna fram och fälla ner stöden. Då hästarna kan gå in om de vill utan att den välter.

På så vis avdramatiseras själva transporten. Jag kan dessutom klickerträna honom vid transporten och göra lugna frihetsdressyrövningar runt den i hagen.

Sen tänkte jag till ev nästa helg få tag i en transport med fronturlastning då vi kan gå in, o ut, in o ut, gå in bak o ut fram, in fram o ut bak… Utan att stänga luckan.

När det förhoppningsvis tagit några timmar och inte längre är ett problem, är det dags för att hyra en transport med dörrar bak/ step up transport. Då är det inga remmar eller bom bakom rumpan utan en hel ramp man stänger som en dörr bakom hästen.

Dessutom, om hästen vill bakåt vid en step up transport tror jag inte den kastar sig så många ggr då det är lite obehagligt.

Så, nu är det mest klurigt att få det här att tajma och bli som jag vill :)

Men jag hoppas och tror på min plan och att det kommer funka i slutändan.