Igår fick jag ju tips av Julia när vi red i paddocken.

Stormy har lätt för att ”hänga” sig på vänsterbogen när vi galopperar i vänstervarvet. Han är mycket svagare i den sidan och orkar helt enkelt inte riktigt. 
Jag har länge försökt få honom att fatta rätt galopp i höger och vänster varv, men han tar fel gång på gång i just vänster varvet. 
Min tanke om att han när han då gör rätt, får beröm och när han tar höger galopp gör fel får stanna och backa och sedan göra om fattningen, borde få honom att förstå. Men icke.

Tack vare Julia fick jag tipset att rida honom lite i sluta, ”pussa” igång honom och sedan lägga på ytterskänkeln så han får lite hjälp med ljudet som han vet vad det betyder. Testade det bara en gång igår och han tog rätt galopp direkt. Om det var slumpen eller att han verkligen förstod vet jag inte, men detta ska vi öva en hel del på :)

Sidepass
För att få ännu en övning eftersom han gärna inte vill flytta vänsterbogen tillräckligt väl, så skall jag träna på sidepass.
Om man har staketet i paddocken framför sig (långsidan) så ställer man hästen helt rak mot staketet med huvudet mot staketet.
Sedan försöker man med enbart benen (helst inga tag i munnen alls) att flytta hästen rak, alltså inte som i skänkelvikning där den är ställd och böjd och flyttar sig framåt sidvärtes.
Här är sidvärtes med huvudet mot staketet.
När han gått något/några steg rätt gjorde jag en volt och började sedan om igen. Så jag rkävde inte att han skulle gå korrekt hela långsidan.
Kan ju bara säga att det ser väldigt lätt ut, men jisses, precision kan jag lova! Jättenyttig övning som vi definitivt kommer öva massor på!

En trött Mujati som bilförarna som körde förbi på vägen, stannade för eftersom de undrade om han verkligen levde :P