Tog en tur i skogen med Millyard och tömkörde, fast utan gjorden idag. Känner inte att han går fram för skänkeln så som jag vill när jag sitter på honom, och ett sätt som funkar för oss är att tömköra. Då går jag inte bredvid eller framför och ger honom ”stöd” ifall det är något han tycker är farligt, utan han får själv lära sig att gå först.
Av någon anledning tycker han det är hur otäckt som helst att gå i skogen där det ligger gamla grenar nedsjunkna i marken, som rör vid hans bakben. Så just därför tog vi vägen i skogen och passade på att träna  på det.
Övade även på att slingra mellan träden för att han skall lyssna och vara smidig i kroppen.

Eftersom han mest är riden utan bett (repgrimma, vosall, sidepull…) så har jag börjat använda bettet mer o mer när jag tömkör för att han skall vänja sig. Annars är det inga problem att tömköra honom i repgrimman eftersom han är inriden så från början.
Jag rider nämligen alltid in hästar i bara repgrimma i alla gångarter, i paddock och ute innan jag ens lägger bett i munnen på dem.


Brukar ni tömköra era hästar för variation i träningen? Några roliga övningar att tipsa om?