När jag gick agilityinstruktörs-utbildningen 2009 med TimmLimm fick jag lära mig något som kallas handling bland annat.

Just inom agilityn använder man kroppsspråket väldigt mycket för att få hunden att ta rätt väg, rätt hinder, och av sin matte/husse bli snabbt skickad till nästa uppgift.

Eftersom hundar brukar vara liiite snabbare än oss människor när de är laddade till hundra så behöver man lära hunden att på avstånd (eftersom man inte hinner springa lika snabbt som hunden) bli ledda/ skickade till nästa uppgift/ hinder. En del har lärt sina hundar ”höger, vänster, rakt fram” osv, men oftast är det mest kroppsspåket och lite röst många använder sig av.

Att just kroppsspråket är så viktigt för oss som håller på med hästar vet nog de allra flesta om. Men, kan man styra en häst likt en hund i en agilitybana? Oavsett om du är framför hästen, på hästen, på sidan av den, bakom den?

Givetvis svårare och massor massor tid av träning. Men erkänn, visst hade det varit himla kul om man dessutom lyckades göra en hel del av övningarna där hästen är helt tränsfri och inte ens en grimma på sig. helt naken alltså ;)

Det är känslan av frihet, att kunna kommunicera utan tyglar, remmar, grimskaft eller så som är SÅ fantastiskt om man fått uppleva det. Att med tanken, energin och kroppsspråket kunna påverka så mycket. Att dansa med sin häst, likt en spegelbild. Magi. Kalla det vad man vill, men upplevas måste det!

Jag har upplevt det ett flertal tillfällen och kan aldrig få nog av det.

Millyard och jag lekte för några veckor sen i paddocken, helt lös, bytte volter, ökade, minskade volten osv. Att tänja lite, våga prova och testa sig fram är väldigt roligt.

Jag vet inte riktigt vart jag skulle komma med det här egentligen, jag bara fick känslan av att det är så härligt med en bra kontakt.

Hur som, jag hade turen att Tora fotade mig igår när jag tricktränade Trazzel i paddocken igen. Denna gången fick han lära sig att han skulle ”dutta” med mulen på en target, ett lock jag hade med mig. När han duttar med mulen på den klickar jag o ger godis. Man kan använde egentligen vad som helst som target. Tanken är att jag vill ha en liten sen som är lite smidigare.

För att få honom att sätta mulen mellan frambenen för att börja övningen ”buga” vill jag gärna inte muta honom med godis. Jag vill att han själv ska tänka ut vad han behöver göra för att få godiset.

När han försöker med genvägen o tigga o sätta mulen framför godispåsen jag har får han ingenting. När han tar bort huvudet och visar sig ”ointresserad” klickar jag och ger godis. På så vis lär han sig snabbt att så länge han försöker ta godis kommer inget.

Vi lekte oss fram lite. När han kunde dutta med mulen på locket ville jag att han skulle göra något nytt. Eftersom han visste att han skulle få godis när han duttade blev han lite frustrerad och försökte påminna mig om att han skulle få godis. Jag klickade inte utan väntade på att han skulle ge mig ett nytt beteende.

Då tog han upp locket och jag kunde ta den ur munnen på honom. OM jag klickade o gav beröm! :D

Nu blev det på tok för långt o flummigt det här, så ni får kika på bilderna istället.

t10 t11 t12 t1 t2 t3 t4 t5 t6 t7 t8