I söndags, igår alltså tömkörde jag Millyard på rakt bett och tömkörningsgjord.
I senaste numret av Equipage beskriver de hur man tömkör, så för er som vill lära er men inte riktigt kan så är det en bra artikel där i.

Det var även med lite övningar. Jag brukar inte träna på öppnor, slutor och skänkelvikningar med tömkörning, men efter artikeln blev jag ivrig att pröva. Sagt och gjort.
Öppnor var inga problem alls. Dels kan han det bra i båda varven under ryttare och vi har tränat det ganska flitigt.
Skänkelvikningarna hann jag inte komma till då jag först ville prova sidepass med honom då det inte funkat bra alls när jag ridit. Eftersom jag då inte sitter på och stör honom tänkte jag att han kanske snabbare förstår om jag gör det från backen. (det som inte fungerar från backen fungerar heller inte vidare bra från hästryggen heller).

Jag gick bakom honom, inte för nära ifall ett bakben skulle åka ut. Han stod rakställd mot staketet så han hade staketet framför sig. När jag började flytta honom åt vänster (fortfarande lika rak men benen skall förflyttas tvärt åt vänster längs staketet.) så förstod han direkt vad jag menade och gick snällt. Min position var snett bakom till vänster om honom, för att kunna använda högerlinan som ”skänkel” på hans högersida.
Och givetvis tvärtom när han ska flytta sig vänster åt höger.

———————————————– (staket)
l——> l—–>

Om l är hästen och nosen är mot staketet så ska han hela tiden vara lika rak men förflytta sig åt sidan ändå.

Här blev det dock problem, han reste sig en gång, blev förbannad och ville inte alls flytta högerbogen. Tror att han blev förbannad för att han inte förstod, så jag var givetvis glad att jag inte satt på honom. Klart han kan ha ont, en låsning eller liknande som kan vara problemet till hans beteende, men jag har under hösten/vintern tänkt ta ut någon som kan kolla igenom honom.
Efter envist övande så förstod han tillslut vad jag menade, men han var inte alls vidare bekväm med övningen.

Mer övning från marken tror jag innan jag gör det uppsuttet och riskerar att något händer. Så, nu blir det att kolla upp massör/equiterapeut eller liknande som kan kolla att allt är rätt i kroppen, annars är det fel att kräva övningar som tar emot av en anledning.

Fler bilder från dressyrtävlingen i somras, fast på Stormy.