Då jag börjat intressera mig för akademisk ridning och inte vet någonting alls egentligen, började jag med att skicka iväg ett mail om varför man använder sig av kapson och vad skillnaden är på en sådan och en repgrimma som jag använder.

Båda är ju bettlösa och båda ger ju ett tryck på nosryggenn så jag trodde inte det var någon större skillnad…

Här är svaret jag fick av Katrin och därifrån kommer jag även köpa ridkapsonen tänkte jag. Man fäster den i sidostycket på det vanliga tränset man har :)

Det enda jag har lite ”svårt” för inom det akademiska är de schabraken man har, jag tycker de är fula, o samma sak med de översvängda betten… Då gillar jag westernstilen på dem mer :) Men, man kanske vänjer sig ;)

”Syftet med kapsonen är att kunna ställa hästen i nacken. Eftersom ringarna sitter uppe på nosryggen så inverkar man direkt mot hästens nacke och kan därför få mycket renare ställning än vad man i inledningsskedet kan få med tex ett bett (som ju inverkar på underkäken). Med en repgrimma kan man dra hästens huvud åt ett håll, men man kan inte få ställningen i nacken med den. Eftersom vi jobbar mycket med hästens böjning i den akademiska ridningen blir ställningen väldigt viktig. Just ställningen till höger eller vänster är den viktigaste delen i hästens böjning.

Det gav mig genast en bättre förståelse och givetvis är jag öppen och nyfiken vill testa på :)