Det går inte byta ut bettet mot en repgrimma och tro att det ska funka utan någon träning (en häst som är riden i vanlig grimma innan eller bettlöst är ju van så då kanske det funkar).

(Det blir lite upprepning för en del som läst liknande inlägg tidigare men det finns en efterfrågan på detta så jag gör ett nytt inlägg)

-De övningar man länge och ofta behöver träna på är ledövningar, så hästen flyttar sig för dig och går bakom dig.
-Att hästen vet vad one rain stop innebär
-Snabbt ger efter för tryck
-Kan longeras i skritt och trav, gärna galopp med
-Utplastad

Givetvis KAN man ju rida i repgrimman för det, men för att man skall få en häst man litar på, som litar på dig, och som du känner så får man en bättre kommunikation.

”Fuskar” man över några av dessa trappsteg, att man tycker det tar för lpång tid med utplastningsövningarna, eller bara gör ett halvdant jobb, då kommer det visa sig senare och man får då börja om igen.
Så ha TÅLAMOD när du gör dessa övningar. Hör bara av er om ni får problem eller undrar över något, så ska jag försöka förklara så gott jag kan.

Det jag framöver kommer skriva om är utifrån hur jag tränar och mitt sätt, och det finns andra som gör på andra sätt, på sina sätt. Så varsågod och ta del av mitt sätt och gör som du vill med dem.

Idag börjar vi med ledövningarna.

De allra flesta leder sin häst på vänster sida av hästen. Varför då? För att ni alltid har gjort det och blivit lärda så av någon, tex ridskolan eller någon annan?

Varför tror ni att man leder hästen på just vänster sida och bredvid hästen? För att ha bättre kontroll på hästen? För att den annars skulle gå dit den själv vill när avståndet mellan ledaren och hästen är för stort?

Om ni sett hästar i en flock hur de går på led så går ledaren först. Om ni går bredvid hästen så visst, den vet antagligen att ni är ledaren av andra orsaker men går ni bredvid varandra har du dels satt dig i samma ”läge” som hästen.
Har du hästen på din högra sida och hästen är rätt stor/ har huvudet uppåt. Hur mycket ser du av vad som händer på hästens högra sida, och hur mycket skymmer du hästens vänstra öga?
Vad händer om hästen hoppar till vänster om den blir rädd för något på sin högra sida som du inte ser? Den hoppar på dig antagligen.

Av de anledningarna leder jag hästen BAKOM mig, ca 3 meter så jag använder inte korta vanliga grimskaft. Det går köpa båtrep i affärer som du knyter fast en hake i sen.

Använd en repgrimma pga tryckpunkterna blir bättre än på en vanlig grimma. Nosdelen skall sitta i samma höjd som en vanlig grimma, mellan ögon och näsborren.

Hur man börjar? Kommer i nästa inlägg :)