Som jag skrivit tidigare så märker jag stor skillnad på Millyard angående PS tränset jag har och ett av de jag använde tidigare.

Så ”bara för att” så har jag ridit med PS tränset, bytt till det tidigare, haft det kanske två dagar, bytt till PS och gjort det några tillfällen för att verkligen se om det ÄR skillnad. Det är verkligen det.

I övergångarna i ”nedåt tempo” (galopp-trav, trav-skritt,trav-halt osv) så blir han mjuk och bromsar upp med bakdelen och blir mjuk i handen.

I det vanliga tränset blir han stum, går gärna bakom lod mer än vanligt (avlasta nacken?) och blir stel och slår upp med huvudet i övergångarna.

Igår tänkte jag på hur det skulle kännas på mig själv. Förr använde jag en hel del diadem på mig i plastmaterial. Ibland var de säkert i barnstorlekar men mitt huvud är litet.

Efter en halv dag med diadem fick jag alltid huvudvärk, trycket där ändena på diademet klämde som de inte gjorde på förmiddagen och morgonen.

Även om hästen oftast har på sig ett träns runt en h kan jag tänka mig att trycket som blev på mig efter ett tag (nåja, ibland direkt beroende på material/ storlek) så måste det vara liknande obehag hästen känner.

Om du tar dina fingrar och sätter dem i nacken under öronen, flytta dem några cm inåt/ nedåt. Dra sen fingrarna tills du hittar ett läge där det är obehagligt och tryck lite lätt där.

Det måste vara ungefär där vanliga träns på en häst ligger an och på en del är det obehagligt. Alla är ju olika känsliga men för de känsligare kan jag tänka mig att det är det där obehaget de känner som de vill slå sig fria ifrån.

Vad hade hänt om inte Karin från Perfect Sit of Sweden inte gjort detta? Hade det dröjt 10 år till eller ännu längre tills någon annan tänkt tanken?

För mig hade jag grunnat och grunnat ner i graven över Millyard med hans ”slå upp” och slå ifrån. Jag rider ju även bettlöst men likt ändå har han visat samma tendenser för att nackstycket inte behagat honom tydligen.

Produkterna kommer ut i en rasande fart nu och nästa på tur är ett av de akademiska jag vill ha. Såklart även hackamoret framöver, och ett till träns…

Jag är så glad att fler och fler ser skillnaden med sina hästar.

Det är inte en hype och det går inte över. Hästarna behöver PS produkter, nu och för alltid.