Om man är sugen att prova på hur det är att rida distans utan att rida fem mil, kan man testa en ”prova på” som är på 20 km, som alla hästar i normal kondition kan hänga med på.

Det finns (tack o lov) inga regler som säger att är du över 18 år får du inte rida på ponny, så alla kan vara med :)
Hästen/ ponnyn veterinärbesiktas INNAN och EFTER start på en prova på.
Om hästen har över 60 slag/minut innan start får man inte ens komma till start (om den höga pulsen beror på att en häst precis gnäggat eller den är nervös kan man kanske få pulsa om den). Tror att man får två chanser att pulsa den innan start(?) Behöver uppdatera min rostiga kunskap nu ;)

När man är klar med sin ritt skall man pulsa hästen, har den då över 60 slag/minut, och här får man bara en chans till att pulsa den.
Så smartast är ju att ta det lugnt en bra bit innan mål, för att minska risken att hästen har hög puls. Kommer ni in i trav eller galopp måste ni ju rätt snabbt får ner pulsen till högst 60.

Tanken är ju då inte att man skall trava/galoppera hela vägen strax innan mål för att där skritta.

Man travar där det passar, och galopperar när vägen är bra, skrittar emellanåt. För att veta vad just sin egen häst orkar behöver man vara NOGA med att känna och lyssna på sin häst.

Som ”nybörjare” funkar det alldeles utmärkt med vanliga utrustningen till dig och hästen ni brukar ha.
Förr var man tvungen att ha hästen skodd på alla fyra, men man får ha den barfota också. 

Banorna är snitslade så man inte behöver vara orolig att det ingår orientering i det hela också :)Det är inte tillåtet med sporrar, spö eller långa delade tyglar som du kan driva fram hästen med på tävling.
Endast martingal som hjälptygel är tillåtet.
Man får gå med hästen under tävlingen, vilket faktiskt många gör. Dels för att underlätta för hästen och dels är det rätt skönt att sträcka på benen lite :)

Man brukar inte ha lindor/benskydd/boots om det inte behövs, bara för att det blir en extra tyngd och en extra riska att hästen får skav av det. 
En del använder det först på sista sträckan då hästen kanske börjar bli trött och slarvar med steget då och lättare kan skrapa sig.
Man gör precis som man vill såklart.


Som ryttare får man en nummerlapp man har på sig, och hästen målas på rumpan med ”grispenna” med samma siffra.

Jag och Bella 2005 på vår debut på 50 km. Syns kanske att lila var vår färg redan då? ;)