Här kommer kort från dagens träning med Sunny.
När man skall ”plasta ut” är det bäst att man har hjälm och vantar, för att du skall slippa eventuella brännskador i händerna och om hästen reagerar som du inte tänkt är i alla fall huvudet bra att skydda.
Även om jag visar med bilder och beskrivningar är det ändå svårt att förklara tillräckligt väl. Jag har hållit på med natural horsemanship i över nio år och har tränat på ett trettio-tal hästar/ponnyer. Minst. Så jag är van och man skall hellre låta bli än försöka sig på något man kanske inte klarar av.

Var någonstans där det är inhägnat. Inte i stallet där hästen är uppbunden, för hästen skall få möjlighet att gå undan det otäcka om den tycker det.
En paddock eller hage (helst då inga andra är i hagen samtidigt) funkar bra.

Tror ni flesta läsare vet vad ”skänkeldöd” betyder. Att hästen slutat lyssna på skänkeln och vad skall man då göra?
Varför hästen blir skänkeldöd är ett slags försvar kan man säga. Tänk er själva om ni var en ponny på en ridskola och många nybörjare rider på er, några timmar om dagen. Barnen på din rygg har inte en kanonbalans och inte lärt sig riktigt det där med att hålla fötterna stilla. Och när du skall trava eller galoppera, sitter ryttaren på din rygg och driver i VARJE STEG. Som om den sa ”galopp, ja, galopp, galopp, galopp, galopp, galopp….” Hur trött skulle du inte bli av att ”höra” detta hela tiden? Du håller ju galoppen, precis som den sa till dig från början.
Till slut galopperar du när DU vill och när ridläraren sagt ”..o så fattar ni vänster galopp” så ger ryttaren på din rygg kommandot, o du vet att denne kommer tjata om din galopp tills ni skall göra något annat, så du börjar igonrera det. Tar galoppen när du har list helt enkelt.
Jag har nog aldrig riktigt fatta varför man skall driva i varje steg, inte det att jag är med hur du får igång motorn där bak, men alla rider ju inte likadant. Samma som att du skall inte ha balansen i tyglarna, men rider alla verikligen inte så så? Precis.

Hur som, utplastningen är just att göra dem ”döda” för vissa saker.
Jag vill ha en häst som reagerar så lite som möjligt om jag skall ta av mig en tröja/ jacka från hästryggen, det ligger en plastpåse i diket osv. Ju mer man tränat innan ju mer minskar man risken att den blir kanonrädd.
Det jag vill ha ut är att hästen lär sig att STANNA, istället för att skena. Och jag använder mig fortfarande av samma metod, att hästen frå välja själv och komma fram till hur den blir av med ”det otäcka” :)

Om man skall börja någonstans, så börjar jag med en ikea-påse som jag skrynklat ihop till en liten boll. Jag ”borstar” med den som om den vore en borste och håller noga koll hela tiden på hur hästen reagerar. En del blir rädda av bara detta. Du skall kunna borsta hästen med ikea-påsen överallt på kroppen. Eftersom den prasslar lite så kan en del reagera kraftigt, medan vissa tycker om dem eftersom det brukar väl komma ut mat från dem..?

När jag tränat detta från BÅDA sidor, vecklar jag ut den lite lite grann och gör likadant, båda sidor. Bogen, ryggen, bakdelen, under magen, framför bogen, bakom hästen…

Om hästen inte står still så håller jag kort kort på grimskaftet och låter hästen gå runt mig på en LITEN volt, tillräckligt liten så jag kan stå still och fortsätta med det obehag/otäcka jag gör med hästen. När den stannar, slutar jag direkt.
den får då eftergift. När den gör rätt, alltså stannar, tar jag bort det otäcka. Så länge den gör ”fel” beteende, alltså rör på sig fortsätter jag med det otäcka. Jag tvingar alltså inte hästen att stå still, utan den får gå runt tills den själv kommer på hur man blir av med det obehagliga.

Sen vecklar jag ut den mer o mer tills den är utvecklad helt. Ibland tar det flera dagar eller veckor för olika hästar att komma såhär långt, det är väldigt individuellt.

Sen viftar jag med påsen framför huvudet, under magen, benen, bakom den o så, precis som innan. Står dne still håller jag bara på korta stunder för att den skall förstå att den gör rätt när den står still :)

När hästen står helt still och inte är rädd för den, kan jag väldigt lätt sätta fast den i stigbygeln utan att binda fast den, för att den lätt skall lossna, ifall hästen får total panik så jag vet hur den reagerar i början.
Då longerar jag den som jag visat tidigare, och sätter alltid påsen på insidan mot mig först. Sätter man den på utsidan är risken att den kastar sig in till dig om den blir så rädd.
Om hästen ökar farten till trav eller galopp, försök bara hålla kvar och låt den springa på en större volt runt dig (så börja inte med detta förrän longeringen innan sitter, för man skall helst ha repgrimma och inte bett på här).
Hästen skall själv komma på att det otäcka först försvinner när den stannar. Har man då innan tränat tillräckligt mycket att den förstår att stannar den försvinner det, så brukar de flesta hästar bara ta några varv i galopp och sedan kommer den på att det försvann ju om man stannade :)
Här är det eget tänkande :D

Sedan gör jag detta i båda varven, och kan sedan fästa den på ryggen, under magen ju mer den är tränad.