Efter att filmerna på bla Kotten visats på Facebook (som alla kan se även om man inte har facebook) har jag fått förfrågan om hur man gör.

Någonstans har jag läst/ fått det berättat att hästen av naturen är ett mottrycksdjur (gå mot tryck istället för undan). Ibland kan jag tycka att det är helt logiskt då tex Stormy mer än gärna knör ju mer det är något som tar emot någonstans när han passerar. (Vid något tillfälle passerade vi lite för nära min bil på stallplan. När han kände att han nuddade mitt framljus knödde han extra hårt emot och såklart tryckte han sönder det samt även backspegeln.) 

Samtidigt kan jag tycka det är underligt då de i hagen rent naturligt går undan ”tryck” när tex en häst lyfter bakbenet för att hota att sparkas…

Logiskt eller inte så kan man lära hästarna att skilja på det här.

De flesta hästar är ju vana vid att gå undan när man viftar bort dem när man ska ta in en annan häst från hagen, petar på dem med handen när de står i stallet och gå undan för tryck.

Som så mycket annat handlar ju hästar kring den mentala biten och energier. När du rider och tar en förhållning med säte och/ eller tyglar vet ju hästen om det är halt eller halvhalt som gäller, beroende på hur du ger signalen.

På liknande sätt ser jag det som när jag viftar bort hästen i hagen och menar ”flytta på dig” eller när samma rörelse bjuder in att komma till mig.

När jag börjar träna hästen att gå emot tryck har jag tex grimma, kapson eller träns på den och står mitt framför. Jag har gärna ett staket, vägg eller något annat som ”bromsar” upp på ena sidan längs hästen. En höbal (stor) eller träd funkar lika bra.

Jag höjer spöet och håller det nära virveln. Hästen reagerar förmodligen med att flytta sig undan men jag tar det lugnt och stillsamt och håller kvar spöet, vrider försiktigt huvudet åt motsatt håll, mot väggen. Då brukar rumpan automatiskt gå emot spöet. Då tar jag bort spöet och berömmer.

Sen kan jag svagt ställa hästen utåt mot väggen och sedan ta upp spöet mot virveln när jag står rakt framifrån. Sen kan jag röra på spöet eller tom peta till på hästen om den fortfarande inte flyttar mot. Så fort den flyttar ut rumpan berömmer jag.

Det kan ta lång tid eller så går det väldigt fort att lära in den här övningen. Med tiden tränar jag att ta bort spöet och bara använda händerna för att vara flexibel.

 

Alltså;

spö/ händer uppåt = gå mot mig

spö/ händer nedanför hästens knä= gå bort från mig

Sen kommer det mer avancerade att använda två händer för att styra hästen från sidan istället för framifrån, byta positioner, få hästen att böja halsen, få in rumpan och gå i en sluta på diagonalen osv.

Men börja öva på det här och se hur fort det faktiskt går att lära dem =)

Hör av er i kommentarsfältet om ni vill ha fler instruktioner eller om jag ska spela in en film?

 

Bellas fina mule fotad av Tora.

wpid-received_m_mid.139560934703308495654bb0db66361_0.jpeg