Ja, vi pratade igår om Millyard. Jag sa att han inte går att binda upp i två grimskaft, eller ens ett ibland då han kastar sig. Vet inte när han fick för sig detta/ lärde sig det, men det har han iaf gjort länge och grimmorna går sönder var gång. Han KAN stå bunden, tills dess att han kommer på att han är fast och får då panik.

Tack o lov gör han inte detta i transporten, och jag har liksom vant mig vid att han alltid står lös i stallgången. Han är ju nh-tränad sedan sex år tillbaka och van att ge efter för tryck överallt på kroppen. Därför funderade vi på om själva grundproblemet till hans slå-upp-huvudet-när-jag-rider beror på om han känner att han ”sitter fast”. Han gör ju även detta på långa tyglar, men bara under ridning (vad jag kan komma på iaf).

Han är ju kollad igenom kroppen om han har ont/ sned osv men han är ju nu behandlad. Först trodde jag ju det berodde på snedheten o han kom på ett sätt att fortsätta komma undan med.

Så, om han inte ens klarar av att stå uppbunden utan att få panik bör man kanske försöka gå till botten och se om det är här problemet är. Så, jag har köpt en uppbindningsring jag ska skruva fast i boxen. Där är han trygg, kommer ingenstans och kan inte skada sig speciellt på mer än de fyra väggarna i boxen.

Ska därför ha honom uppbunden i boxen och e hur han reagerar, medans jag smörjer träns, borstar på honom/ någon annan häst osv och stegvis öka detta successivt med att binda honom på olika ställen.

Jag tycker verkligen att man SKALL kunna binda en häst utan att den får panik, men hur övar man bort detta beteendet?