Fler kort från gårdagens utplastning med Sunny.
Som ni ser så är repet långt så om han skulle bli rädd och studsa åt något håll har jag tillräckligt med avstånd, och i värsta fall om man tappar honom, så är han iaf innanför staket.
Han var verkligen ovanligt lugn att träna för att vara första gången, men det är verkligen olika. Nästa gång jag plastar ut honom kan man få en annan reaktion, tills ahn accepterat ikea-påsen.
När jag plastade ut Stormy första gången för många år sen rörde han sig knappt överhuvudtaget. Kan något i världen vara farligt eller? Älskar hans lugna inställning :)

Borde kanske ”uppdatera” de andra hästarna med, för bara för att man har plastat ut dem en gång ordentligt så behöver man ”uppdatera” dem ibland ändå, och jag kan erkänna att jag varit alltför dålig på det.
Verkligen på tiden med Millyard om jag nu skall köra in honom dessutom, då funkar det verkligen inte om man är rädd om benen, bakskygg eller rädd för stenar i gräset.

För att inte få panik om det långa repet hamnar mellan benen på hästen, så vänjer jag den helt enkelt med det. Antingen låter jag repet hänga löst efter dem, i tex paddocken så slingrar det sig vid bakbenen och hänger på marken, och vet man om att man har en häst som är väldigt rädd har man istället två rep. Det ena håller man hästen i (bind helst inte upp hästen i det här momentet heller). Sen håller du det andra repet och lägger det runt ena frambenet, så att du håller om båda ändarna.
Sen lägger det det runt kotan, drar försiktigt upp det högre på benet, längre ner och vrider lite, och gör likadant på alla benen. Ha hela tiden koll på hur hästen reagera. Ha gärna ett långt grimskaft/ rep så att du står bortom sparkavstånd. När detta momentet sitter (alltså hästen står stilla och verkar inte bry sig) så kan man prova att leda den med hängande grimskaft eller släppa den.
Det jag vill med denna övningen, som de andra, är att hästen stannar.

Lägg märke till hans blick på bilderna. Han har sänkt hals och lugn blick, med öronen uppmärksamt bakåt för att ha koll på vad jag gör/ det nya under magen.

/Tanja