Med Kotten finns det mycket mycket jobb kvar att göra innan han är redo att tävla på ”riktigt” i dressyr. Varför jag vill ut på pay and ride 17 maj med honom är för att se hur han reagerar på miljön, få en check på hur vi faktiskt ligger till och jobba vidare utifrån det.

Vi kan träna på massor hemma och upptäcka att dressyrbanorna var otäckt, då åker jag hellre dit o rider Ld i skritt o trav för att känna av honom lite.

Ridmässigt så vet jag att det finns enormt mycket inom honom.

Igår kväll red jag ett dressyrpass på honom på fältet. Eftersom det var tredje gången i rad jag red honom där, och han fått galoppera med mig de två tidigare passen laddade han konstant för att få galoppera.

Just galoppen har han sprungit i mååånga mil i distansen tidigare och är verkligen stark i den. Han klarar av att göra galopp på stället, piruetter har jag lekt lite med, trots att han inte alls är utbildad i det.

Känslan att rida honom är lite liknande pre-hästarna man ser. Energi uppåt-framåt, mjuk, balanserad.

Eftersom han nästan aldrig tidigare har haft bett utan ridits bettlöst, på långa tyglar är bara det en stor omställning. Jag söker gummibands-känslan och han har inte riktigt förstått den än, men lyckas korta stunder. Han blir frustrerad över att jag vissa stunder vill ha högre form, även om han har lätt för det men inte styrkan än.

Just högersidan är hans svaghet, och jag har ridit honom en del bettlöst med och det spelar ingen roll om bettet är i munnen eller inte, det är exakt samma känsla han vill komma undan.

Om det beror på gaffelbandsskadan höger fram för att han är så försvagad, det ömmar eller är obehag någon annan stans vet jag inte, men som sagt, även han kommer kollas igenom av kiropraktorn framöver. (Han är kollad av equiterapeut förra året).

Fokus ligger på att få loss den här högersidan, och jag kommer använda mig en hel del av tömkörning för att visa honom vad jag vill. Det jag hittills gjort i tömkörningen har gjort stor nytta! Den gör även stor nytta med Millyard och jag tror de flesta hästar mår bra av tömkörning. Man ser hur hästen rör sig, den ”slipper” ryttaren och man ser hur den jobbar.

Jag har märkt att Kotten inte lyfter sina bakben något märkvärdigt alls och behöver få igång hans bakben genom att lyfta dem mer. Cavaletti skulle nog göra stor nytta.

Förhoppningsvis kommer det med styrkan. Nu släpar han liksom tårna i bakhovarna (nyverkad så han är inte för lång) i marken. Om det är ett resultat av att spara energi på alla mil han ridits i distans han lärt in sig, måste jag oavsett få igång dem mer och lyfta, jobba mer med rumpan och genom ryggen. Studs kommer inte bli aktuellt eftersom jag är så nojjig över gaffelbandsskadan.

 

 

lireIMG_0655 wpid-wp-1424853425856.jpeg