Oerhört gärna skulle jag vilja åka till Globen för att befinna mig bland alla hästsaker, titta på uppvisningarna, se tävlingarna… Meeen, det blir inte i år tyvärr. Får nog istället fundera på Göteborg Horseshow i februari (23-26) istället och längta till utställarna och allt som finns där. Jag har bara varit där EN gång och det var herrans många år sen. Saaaara, skulle vi inte kunna åka dit ihop på fredagen eller lördagen? :D 
Var i stallet ikväll och tog in hästarna och Sara var på besök och följde med. Stormy fick i stallgången visa vad han kunde med pilatesbollen. Han puttar på den och matte klickar och ger godis. Han är smart och förstår att det först är när han puttar bollen som han får godis.
Är allt dags att klicka in Millyard ordentligt också. Någon som vill att jag filmar när jag klickertränar? :) 

Det blir dessvärre ingen ridning för mig förrän torsdag, ev fredag antagligen eftersom skolan tar en massa tid utöver jobbet.

Vad du behöver för att klicka in din häst/ ponny är en klicker (kostar runt 20-lappen på djuraffärer), hästens favoritgodis o ju mindre godisbitar ju bättre för annars går det åt massvis ;)
tex pelleterat godis.

När du tränar är det bra om hästen inte är fastbunden. Man kan stå i boxen eller i stallgången tex.
Klicka med klickern och ge godis direkt ur handen. Klicka igen och ge godis direkt. Upprepa detta, och gör det under några dagar bara några få minuter.

När du märker att din häst förstår att det kommer godis när du klickar, den vänder huvudet mot dig för att få en godis, så väntar du bara liiite med att ge godisen. Hästen skall lära sig att klicket betyder att den gjort rätt beteende och att godis är på väg.

Öva detta några minuter under några dagar tills hästen förstår vad det betyder.

Hellre ofta och korta stunder än få långa pass.

Sen bestämmer du dig för vilket beteende du skulle vilja lära in. Om det nu är att den skall lära sig putta på pilatesbollen eller ta ut tungan utanför munnen, så måste du klicka PRECIS när den gör det du vill. Gör du det för sent kan den ha hunnit göra ett annat beteende och då förstår den inte lika snabbt vad det är du vill.

Om bollen ligger framför hästen får du helt enkelt vänta ut tills den tittar på bollen/ nosar och klicka snabbt och ge godis. Den kommer sen fundera ut på vad den skulle göra för att få godis. tryck alltså inte ner huvudet mot bollen eller dra i grimman utan den skall TÄNKA SJÄLV.

Om du vill lära den att ta ut tungan/ slicka sig så kan du kanske få vänta ett bra tag om du nu inte har en häst som gör beteendet ofta ;) Annars är det bara att klicka precis när den tar ut tungan. Och vidare och vidare tills den förstår vad du vill.

Slutligen lägger du på ett ord till beteendet ”puss” eller liknande och övar sen in ordet mer beteendet så den gör det när du vill sen.

Man kan egentligen lära dom vad som helst :)