Jag har länge varit för individuellt anpassande. Täcke-otäckt, skor-barfota, bett-bettlöst, träning, sporrar, hjälptyglar utevistelse, box-lösdrift osv. Ja, ni fattar.

I min ridning har jag en grundmall, men ingen av dem ridbara är ju likadana så jag behöver kunna eller lära mig ny kunskap över hur jag ska hantera problemen vi stöter på.

O just problemlösning måste vi hästfolk vara lite av experter på tänker jag ibland :) jag tycker iaf, för det mesta ska jag väl säga, att det är roligt.

Jag täcker några, några går otäckta. Jag har dem helst barfota men skor om det behövs. För många år sen var jag väldigt anti sporrar. Något som att jag trodde att måste man ha sporrar har man blivit så ”hård” i sin ridning att hästen är skänkeldöd.

Lite samma tankar hade jag om kandar. Man kan inte rida tillräckligt bra om man måste ha kandar.

H, när jag tänkt mer på varför jag tycker så, så måste jag ändå säga att jag delvis kan ha rätt då det såklart finns ”de som rider bra och mindre bra”. Alltså, en sämre ryttare kan ju visst ta på sig sporrar för att hästen inte annars lyssnar.

Men, en duktig ryttare använder det för att förtydliga och förfina hjälperna.

Skillnaden, som för mig är stor, är att ju mer utbildad hästen är, ju svårare och mindre blir ju alla hjälper.

Förr kunde jag även tycka att tar man över en högt utbildad häst, hur svårt är det då att gå o vinna högre klasser eftersom hästen redan kan?

Nåja, dessa tankar tog jag också hål på för egen del och det är jag glad över.

Jag menar inte att man måste eller ska rida hästar med kandar och sporrar, men vissa hästar far illa av det, andra ”bättre”.

Mina tankar just krig kandar ska faktiskt få prova sig i ett test med Stormy.

Nej, vi är inte tävlingsmässigt där vi ska tävla med kandar än, men, jag vill prova.

Han må se liten och förbaskat lättriden ut men det är han definitivt inte. Om jag tänker såhär, när jag tar en förhållning, han inte lyssnar och jag behöver göra halt för att få honom att lyssna så måste jag i slutändan ta i tyglarna om han ignorerar mina andra hjälper för att bromsa (sätet).

Vad som händer är att Stormy ibland kan vara mjuk som bomull och ibland som pansar. Det har såklart med lösgjordhet att göra och det är ingen fuskväg jag tänkt ta, utan prova mig fram.

Jag tänker att jag hellre tar ett litet tag i kandaret och får större inverkan, än att behöva dra i munnen för att få till den där halten när han är på det humöret.

Han kan alltså de fiiiina hjäperna, men säg den häst som går bra 100% av alla pass…

Alla får ha sin egna uppfattning såklart, men denna är min. Dock har jag ingen stång utan kommer prova med ett pelhalmbett jag hade när jag tävlade distans på honom. Men, tycker jag att känslan jag eftersöker finns där införskaffar jag en stång istället.

Givetvis kommer han ridas som vanligt men vissa pass med stången.

Oavsett tycker jag det är intressant o fundera på vad och varför man gör som man gör :)

listå0063 li1041 lili1193