Ja, den där videon gav mig inspiration. Jag får nog helt enkelt klickerträna oftare framöver tror jag ;)

Stormy kan buga och lyfta sitt bakben och stoppa in mulen där under. Jag håller på att lära honom att buga ”på riktigt”, alltså att lägga ner ena frambenet framför sig och det andra liggandes bakåt. Tanken är att han skall lägga sig ner så småningom. Det var det vi övade på i förmiddags.

För att få honom att förstå använder jag mig av klickern, som jag skrivit om tidigare. Det ger snabbt förståelse för honom att han gör rätt och godiset/ berömmet är på väg.
Jag håller en godisbit, tex pellets, mellan frambenen på honom, och när han stoppar in mulen en bit mellan benen så klickar jag och ger godis. Nästa gång gör jag samma sak och ökar gradvis kravet på att han skall få huvudet längre bak/ ner utan att gå för snabbt fram.
Det är bättre att träna ofta och korta stunder än sällan och länge, då kan hästen lätt tröttna och man vill ju att den skall tycka att det är roligt och inte tröttsamt.

Man kan om inte annat göra olika trick så man inte ”nöter ut” samma när man lär in, utan att göra det förvirrande vid inlärningsprocessen.

Man kan i början öva detta i boxen, i stallgången eller där det finns plats och där hästen känner sig lugn och trygg så den inte fokuserar på allt annat runt omkring. Det försvårar det hela för er båda.

Hästen skall helst inte ha mer än grimma på sig så något är ivägen. Imorgon tänkte jag fortsätta med buga- träningen på honom.
Framöver kommer jag träna höga benlyft (som Millyard, men han har fått för sig att man ska backa o lyfta benen högt, haha).
Tanken är sen att man från ryggen skall få hästen att lyfta högt på frambenen, som spansk skritt ungefär :) Vi får se hur det går, men lite planer har jag allt. Jag vill gärna variera träningen med sådan här sysselsättning, ridning utan något huvudlag, hoppning, tömkörning, körning, långritter (distans), western, dressyr och nh- övningar. Det ger mig en helhet och jag tror verkligen att hästens kropp och knopp mår bra av det.

Det finns en massa roliga saker man kan lära hästen. Är ju faktiskt sugen på det här med agility sedan en tid tillbaka och borde helt enkelt prova det framöver tror jag. Det BORDE ju inte vara sååå mycket svårare än att få Timmy (hunden) att hoppa hindrena. Eller? ;)

Bella är svårövertalig till det här. Inget godis är tillräckligt gott och ingen klapp är tillräckligt motiverande för att göra trick… Något är det som borde få henne på fall, men VAD? Några trick kan hon men man får liksom fjäska som attan med den bruden ;)

Millyard tror jag egentligen skulle kunna bli riktigt bra på det här också, men han är lite fegare än Stormy och tar inte för sig på samma sätt, men jobbar jag bara på mer med övningar så ska väl det också gå väl med tiden.