(En del av detta är från ett tidigare inlägg, men det finns önskemål om lite övningar så därför kommer den igen)

Nog finns det ni som gör på annat sätt och jag säger inte att detta är det enda rätta, men jag brukar iaf göra såhär som bilden visar. Jag ser till att de båda ändarna pekar bort från ögat. Annars finns risken att de stör hästen i ögat. Sen gör jag en ”låsknut” av en av ändarna. Det har nämligen hänt mig att knuten jag gjort gått upp, och där står man med grimskaft och en repgrimma i handen och en lös häst. Därför gör jag alltså en extra knut helt enkelt. Bind dock ALDRIG fast hästen i en repgrimma som man gör med en vanlig. Repgrimman går nämligen inte sönder om hästen skulle kasta sig.

Som ni ser så har jag inte ett vanligt grimskaft utan ett rep på ca fyra meter. Det är för att kunna hålla sig på bra avstånd och för att ha rep att kunna veva med samt att hästen kan ju gå på större volt.
Det är inte att rekommendera att ha en longerlina dock, den är för lätt, för platt och för lång så även jag trasslar in mig i en sådan när jag skall longera på det här viset.

Vad man vill är att hästen skall gå undan för tryck.

Stå bredvid hästen, på sidan och ta ett lätt tryck i grimskaftet nedåt. Då hamnar trycket mitt uppe på nacken på hästen. Hästar som inte är vana vid detta tar det lite längre tid. De funderar och funderar hur de ska göra för att bli av med trycket på nacken. Frösök hålla helt stilla i samma jämna tryck även om hästen rör huvudet upp eller åt sidorna.
När den ”nickar” till och tar huvudet nedåt, då släpper du efter på eftergiften så fort du kan. Det räcker att den ger efter bara lite. Ju snabbare du är på att ge efter, desto snabbare förstår den vad den skall göra.
Ha tålamod, en del tar det lång tid med innan poletten trillar ner. Ge då inte ett hårdare tryck för att den ”verkligen ska känna” repet på nacken. Då kommer du få en häst du alltid kommer behöva vara stark mot.

När hästen gett efter så ta inte ett nytt tag igen sekunden efter, utan vänta en kort stund så den hinner förstå hur den gjorde för att bli av med trycket.


När ni hunnit testa detta vore det givetvis kul att veta hur det gått :)