Kanske framöver kommer det bli en gästbloggare i den mån hon orkar. Skall i så fall bli jättekul! Är ni riktigt nyfikna så kan ni någonstans luska ut vem det kan vara tror jag ;)

Imorse fick Millyard skor och jag tror det är första gången någonsin han fått skor. Han var ju nästan 6 när jag fick hem honom och var då bara longerad med sadel någon gång. Så visst kan han ju ha haft skor, men är inte alls säker.

Han var iaf alldeles oberörd när sömmen åkte igenom hoven och stod blixtstilla. Snösulor och fyra brodd i varje med. Bak är han barfota. Jag ville inte sko runt om första gången utan vill prova mig fram.

Jag har varit skeptisk och fundersam med barfota, ”dojor” och skor på hästar. Jag blev ÄNNU mer skeptisk till skor efter att ha sett detta otäcka, känsliga tittare varnas!

Klicka in på denna länken så får ni se. Det visar vad skor gör för påverkan på hästen. Det finns även en fortsättning. Denna heter hoof proof 1 och det finns en tvåa med. Kolla gärna så får var och en avgöra hur man vill göra.

Jag har ju alltid trott på det ”mest naturliga”, men jag tror inte på att ALLA kan gå utan skor, rida på ALLT underlag osv, för det är väldigt individuellt, och hästarna har avlats så mycket från den vilda hästen den kommer iffrån, så det här med hovkvalitet är väldigt olika.

Hur som så valde jag ändå att sko nu för att kunna träna överhuvudtaget. Vad jag märkte direkt efter att jag ledde ut honom från stallet in till sommarhagen, var att han fick ett helt annat steg fram! Han vågade ta för sig, stapplade inte framåt som han annars gör i hagen, eller ja, kryper framåt så att säga för att sätta hovarna på rätt plats eftersom han verkar ömma så mycket.

Han fick ett helt annat steg och även om jag sett filmerna om skoningens negativa effekt så blev det verkligen en annan häst jag fick nu! Blir spännande att se hur det går i ridhuset imorgon på vårt första ridpass på länge. Under tiden har han longerats mest så han har fått röra på sig.

Antagligen kommer jag låta Millyard få ha skor på sig fram även när vintern är över eftersom han ogärna vill gå på grusvägarna. Jag vill inte att han skall bli stel i bogarna för att han tassar på tå för att det gör ont.

Han blev inpaketerad med boots på alla fyra, benskydd fram som skyddar hela kotan också och lindad bak med Mia´s mjuka paddar och fleecelindor.

Får se hur jag gör med Stormy med om det blir skor eller ridhuset framöver.