Efter att ha ridit in Millyard på nh/ westernvis så kan han backa otroligt bra. Inom western backar man hästen rätt ofta och vill mer ha en ”bakåttänkande” häst. Inom våra ”vanliga” grenar vill vi ha en häst som tänker framåt.
Bara den lilla skillnaden att när man ryggat en ”vanligt riden” häst skall alltid driva framåt har jag fått lära mig.
I western är det mer som att hästen skall invänta din signal, så ska den stanna efter ryggningen skall den stanna. Vill man driva den framåt gör man det.
Hur som så har jag ryggat Milly en del, vilket resulterat i att han tänker FÖR mycket bakåt. Jag har uppenbarligen inte tränat honom med jämnvikt så för ett bra tag har jag inte ryggat honom alls, eftersom han ryggade när jag bad honom att gå framåt.
Så, på våra uteritter när han stannade för något otäckt, när han fått titta en stund och matte ber honom om att gå framåt backar han. Backa rakt? O nej, ner i diken, in i saker… Suck. Där slutade vi rida ut för att öva massvi i paddocken på FRAMÅT, tömkörning i skogen och i paddocken för att tänka FRAMÅT.
Använda spöet som förlängd arm för att visa vad jag ville, FRAMÅT.
Jag har fått en häst som nu är mer balanserad med ”fram och bak” och nu lyssnar han verkligen på båda hjälperna.
Om det var att han inte förstod för att jag var otydlig, att backningen var lätt för honom att komma undan eller vad det berodde på vet jag inte.
Igår, i stormens storm red jag och Tora (på Stormy) ut och jag och Millyard fick oss några prövningar. Men, matte vann och han fick allt traska framåt.
Eftersom det blev en sådan lugn uteritt red vi till paddocken för att öva vidare. Det blev tre cavalettibommar som vi travade över.
Efter att ha lyckats fånga Stormy in action över bommarna insåg jag att om man lyckas så kan han få ett himlans steg den killen med! :)
Innan jag åkte ut till stallet igår läste jag ett inlägg Maria på Dressyrsnack skrivit om att variera träningen. Vart åttonde steg skulle man öka, minska, göra en annan övning, växla tempo… Ja, ni hör. Det kändes alldeles omöjligt men efter att ha provat det i paddocken fick jag minst sagt positiv effekt.
Millyard lyssnade väldigt bra, undrade vad vi skulle göra härnäst och liksom mer inväntade vad vi skulle hitta på.
Definitivt något vi kommer öva mer på! :)

(ja, o här la jag in en bild från mobilen, vänt den innan men ändå lägger den upp den åt fel håll!)