Idag kom jag hem igen från julfirande och familj.

Jag hade just kommit iväg omkring 150 m från stallet och pannlampans batteri var urladdad. Tur jag inte hann längre i mörkret.

Jag gick tillbaka, Bella fick stå o vänta medan jag mockade o fixade kraftfoder och så och batteriet laddade. Sen kunde vi ge oss ut en liten kortis.

Jag tränar mycker på förhållningar, halvhalter och halter med både Bella och Millyard och vill ha dem båda så känsliga och lyhörda att det räcker att jag spänner magen för att de ska stanna/ göra halvhalt (Stormy var såååå fin och lyssnade på minsta tecken).

När man rider på rakt spår tycker jag det är svårare att få dem att behålla formen om de har lätt för sig att ta upp huvudet istället för ner/ behålla formen.

Bella vill gärna ta upp huvudet och därav har jag använt mig av snodd för att hon inte ska få upp det som hon vill. Det har gjort stor skillnad och jag behöver den i princip inte längre alls. Den har fungerat som en vägledning för henne. För att lättare få henne att ta mina hjälper så får hon gå i öppna, (jag rider nästan bara ut på henne= mycket raka spår), och iom öppnan blir det som en böjning på volt. Då tar jag en förhållning på yttertygeln, samtidigt som jag sänker innerhanden (åt den öppnan hon går åt) och tar samtidigt ett ledande tygeltag med den.

Då får hon svårare att slå upp huvudet. Sen kan man göra öppnan svagare och svagare för att sedan gå på helt rakt spår och sedan hålla händerna ”normalt”. Börjar hon slå upp huvudet igen gör jag bara om momentet med mycket tvärning.

Överlag så gör jag den här övningen väldigt ofta för att få henne att verkligen lyssna på mina hjälper. Hon får även gå mycket i passage för att stärka upp sig när hon går i öppnan och sedan lite på rakt spår, varvat med ökad trav och trav i olika tempoväxlingar.

Framöver kommer jag börja träna slutor med Bella också för att få henne mer rörlig och böjlig.

image