Innan jag hoppar upp och rider (jag går från stallet till paddocken) låter jag honom långsamt trava i en cirkel runt mig. Det gör att han måste hitta en egen balans i det lugna tempot och slappna av. Jag håller ett dressyrspö nedåt frambenen när den inte skall användas. Höjer jag den ska han flytta ut bogen. Jag gör det här i båda varven några minuter för att checka av att han är avslappnad.

Ikväll var det tyvärr inget vidare ljus att fota i, o dessutom fick han på sig den vinröda outfiten för första gången jag nyligen skaffade. Mia´s benlindor och Schockemöhle schabrak.

Sen rider jag med BARA innertygeln och håller spöet framför sadeln rakt ned mot frambenet och knackar till på bogen om han faller inåt (så övningen innan underlättar denna uppsuttet).Jag rider på volter och byter väldigt ofta varv. När han gjort något bra stannar jag eller byter varv för att inte nöta samma sak för länge.

När han lugnt och lyhört gör som jag vill så fångar jag långsamt upp yttertygeln och börjar rida med stöd på ytter. Minska lilla vink om att han ”hänger” sig så rider jag med innertygeln igen bara och sedan gör jag om momentet med yttertygeln.

Återigen varierar jag volter, rakt spår och andra ridvägar.

Sen kan jag rida ”normalt” om man kan uttrycka sig så, för att sedan mot slutet avsluta med den här innertygel-övningen igen. Det har funkat TOKBRA på Millyard nämligen!

Jag satte för första gången upp tre däck för att trava slalom mellan dem idag och jisses vad nyttig övning! Verkligen en övning som ska göras oftare.

liIMG_3046 liIMG_2965