Forskningen om varför hästar och ponnyer får fång går framåt. Vad jag har förstått av de artiklar i olika tidningar jag läst handlar det snarare om att vi ger dem för mycket kraftfoder och att de får i sig för mycket socker av gräset (har inte kunnat läsa mig till om det är betfor bla i våra kraftfoder). Fång likställs med diabetes ungefär. Risken ökar om den är överviktig, risken minskar om man motionerar dem.

Givetvis undrar jag om man skall sluta ge dem betfor? Är det sockret det beror på? Kolhydraterna?
Själv är jag ändå glad att jag i över 9 år har haft tänket att de ska ha fri tillgång på grovfoder, och att kraftfoder enbart är till för att komplettera grovfodret.

Nu har jag fördomar, men de grundar sig även i mina uppfattningar jag fått på besök ute på galoppstall och travstall. Men, där verkar det vara totalt tvärtom.
Flera hästar fick en halv krubba med havre eller annat kraftfoder och några kakor hö. Hästarna åt inte jämt upp kraftfodret eftersom det är så fel för deras magar (inte för att hästarna kanske förstod det), men i de extrema prestations- grenarna undrar jag vad det är som gör att man fodrar hästen så? De behöver energi, explosivitet mm, men att vända upp och ner på deras foder gör att de lättare får magsår, rubbningar i matsmältningssystemet och blir stressade. Lite salt på såren så har de dem inne i en box 20-23 h per dygn, de får ju sin dagliga motion på banan/ skrittmaskin eller liknande.
Att de sedan utvecklar beteendestörningar som krubbitning, vävning eller liknande är för mig förvändande att inte fler förstår.

Nu menar jag inte heller att ALLA som har trav/ galopphästar fodrar eller har det på detta viset, men när man sett vissa topptränare som gör på detta viset så undrar jag…
(Han jag hjälpte till att köra in ettåringen hos har mer eller mindre fri tillgång på grovfoder, hästarna går ute MYCKET tillsammans med andra hästar, får ”lagom” med kraftfoder, men som sagt jag menade heller inte alla.)

Därför förvånar det mig även att elitryttare inom framförallt dressyren behandlar sina hästar som porslinshästar, som inte ens får gå i hagen med risk att skada sig.


Det hela är ju ganska enkelt om man tänker efter, eller är det bara jag som tänker så? Ni får gärna kommentera om ni tycker jag är helt ute och cyklar, håller med, delar helt andra uppfattningar eller bara har en åsikt kring det hela. Beror det hela på enormt mycket brist på kunskap hur hästen fungerar eller vad är felet?

Min lilla Stormy gick inte på bete i stor hage i somras pga jag var rädd att han skulle åka på stryk av de stora hästarna på betet. Han fick äta gräset som fanns i hagen, fick någon dl krafft groov och han tränades och tävlades 50 km utan problem och hade dessutom massvis energi kvar i kroppen ändå.