Måste först bara dela med mig av kvällens händelse när jag öppnade dörren för att min katt ville gå ut. Fort som attan kom den andra katten in och släppte ner en liten sork (död) PRECIS INNANFÖR dörren, och jag skriker hysteriskt av rädsla och chock. Katten springer in och gömmer sig och jag står där med dörren öppen och bara skriker.
Av ALLA dagar på året så väljer kattj*veln att ta med en sådan in när jag är ensam hemma. Inga grannar verkar vara hemma. Ingen är ute och går förbi med sin hund (för det regnar, det är ju midsommarafton).
Efter hjälp på FB så fick en skyffel och sopborste bära ut sorken som jag skräckslaget slängde ut.
Snart inhandlas det plinge-ling halsband.

Jag åkte ju upp till hästarna för o mysa, eftersom det inte blev träning med någon alls idag faktiskt.
Stormy har alltför ofta ”dåliga” fånga-dagar. Han kommer fram eller står still med öronen framåt, och när man skall ta honom slickar han öronen bakåt. Visst känner man sig älskad?
Köpte iaf 2 kg morötter som jag tog med mig upp och tänkte ha träning med honom.

Började med att bita av en bit morot (eller ja, jag gjorde så varje gång så han inte fick en stor bit utan bara småbitar) som jag la i min hand. Så fort han hörde ljudet av när moroten bröt av kom han glatt fram till mig. Jag hade inte med något grimskaft utan höll bara fram handen öppen, och givetvis försökte han äta den, men si där, jag var snabbare och stängde bara handen.
Efter en stunds buffande flyttade han bort huvudet och jag snabbt öppnade handen och gav honom moroten. (egentligen går det här smidigare om man använder sig av klicker, men den var hemma så jag får testa en annan gång).

Jag provade flera gånger, och eftersom han är van att tänka själv och är en kreativ ponny så fattade han snabbt att han inte fick något så länge han försökte ta biten.
Sen PRECIS innan jag gav honom moroten, la jag till ett visslingsljud jag brukar ha när jag visslar på hästarna. Förhoppningsvis kopplar han ihop det med något positivt (morot) och vill i fortsättningen komma till mig i hagen (efter många fler sådana här övningar) alldeles frivilligt med öronen framåt ;)

För att inte tråka ut honom kom jag på att jag i vintras lärt honom buga (som senare är tanken att han skall  lägga ner ena frambenet ordentligt i marken, men vi kom aldrig så långt då). Så vi lekte med den övningen tills han la ner benet som jag ville, och jag var lika snabb varje gång med att ge honom en liten bit morot när han gjorde rätt (som sagt, en klicker underlättar.

För er som ev inte vet vad det är så är det en liten sak man håller i handen, som ger ifrån sig ett ”klick”-ljud när man trycker på den. För att hästen skall veta vad klick-ljudet betyder tränar man först in det, hur kan jag förklara vid ett annat tillfälle. Det gö iaf att du kan klicka EXAKT när hästen gör ”rätt” beteende. Ger jag moroten kommer jag ju flera sekunder för sent o då kanske han redan hunnit göra ett annat beteende, som tex att inte ha kvar benet i marken utan rest sig upp, vilket gör att han tror att han gör rätt när han reser sig upp, o det var ju inte det jag ville öva in…

När han skulle klia sig med mulen på insidan av bakbenet så hann jag sticka fram en morot till honom, så han fattade direkt att lyfte han upp bakbenet och satte mulen innanför bakbenet så fick man morot, o så plötsligt var vi inne på nästa moment :D
Helt sjukt roligt och snabbt de lär sig! Av ett kilo morötter hade både jag och Stormy en givande stund och fler beteenden kommer ju definitivt läras in (o helst med klickern).

Har länge övat in beteenden på detta sätt med min hund. Alltså att jag väntar på ett beteende han gör, och när han gör något jag vill använda mig mer av ”klickar” jag in beteendet.

Sen kan jag ju tycka att det är lättare med en hund eftersom den ”gör” mer beteenden än en häst. Den sätter sig, lägger sig, gäspar kanske inte liiika ofta som en hund ;)

Skall absolut försöka se till så jag har ett färskt skafferi av morötter och jag får ju se till och lära in det här på fler hästar i hagen. Har redan lovat Sara att hennes Charlie kommer kunna ett inlärt beteende tills på måndag ;) Frågan är ju bara vilket beteende vore roligt att lära in? Tips någon?

Vore även roligt om någon av er lärt era hästar något skoj trick, eller om ni använder ett roligt ord till beteendet den gör.
Lyckades ta halvdåliga kort (inte lätt när man behöver ena handen till morotspåsen o den andra att snabbt ge moroten i munnen) och samtidigt ta kort, men jag skall försöka lägga upp dem idag (lör) så får ni se :)

Nu är det däremot läggdags så jag orkar med att rida massor!

Bella och Timmy betar :) Bella har i många år kunnat ”tass” och ”buga” men jag har inte övat in något mer.

/Tanja