Under min gymnasietid gick jag på ett naturbruksgymnasium med hästinriktning. Skolan hade runt 70 hästar och det blev alltid någon/ några per år som fick avsluta sitt liv av olika orsaker. Hästen togs bakom ladugården, sköts, benen sågades av vid knädelen och benen lades i frysen. Fattades det ben fick skolan hämta på Scan som hade.

Under en kurs jag gick skulle vi lära oss slå på en tappsko. Det är precis vad det låter. En tappad sko som en häst fått av sig. Vi skulle lära oss slå på den, och istället för att öva på levande hästar direkt och med risk att slå sömmen fel och göra hästen halt en tid fick vi öva på dessa frusna ben som skruvades fast på ett ställ. Tre ben pekandes åt varsitt håll.
Jag är vegetarian sedan tio år tillbaka och äter inte kött, skaldjur, fisk eller sådant alls.
När jag kom in i stallet helt ovetandes om att det satt fast sex RIKTIGA hästben fick jag en sådan chock att jag låste in mig på toaletten hysteriskt. Efter en lååång stund fick de ut mig efter att ha tejpat fast svarta sopsäckar på alla benen så endast hoven syntes.
Gjorde jag inte uppgiften fick jag ju IG i kursen vilket jag inte ville.
Det var fler gånger benen fick tas fram ur frysen så var gång fick de tejpa dem med sopsäck innan jag kom in till stallet.

Någon av er som gjort detta om ni går en hästutbildning? Antar att hovslagareleverna borde vara ”vana” vid detta?

(hästens ben på bilden har ingenting att göra med texten ovan) ;)