En av de bästa sakerna man kan göra för att veta att hästen inte har spänningar, ont eller annat ”problem” är att låta en massör eller equiterapeut gå igenom och känna på hästen. Dels kan man få råd och tips över hur man behöver träna, om hästen är snedmusklad, saknar muskler eller har för lite av.
Måste dock erkänna att jag har varit alltför dålig med sådant.
När jag bara hade Bella fick hon behandlas i flera månader av en equiterapeut, som fick massera henne, låta henne stå med magnettäcke, försöka använda lasern på henne, men Bella hade fått för sig att lasern är JÄTTEFARLIG även om kontakten inte ens var i.
Akupunktur med nålar gick väl inget vidare heller så att säga, så man fick liksom utgå från att göra det bästa av det hela.
Hon hade nämligen problem mitt på ländryggen och vid ”höftknölarna” då hon reagerade aordentligt om man tryckte på en exakt punkt där. Behandlingarna gick aldrig göras klart som det var tänkt, eftersom Bella är Bella ;)

Därför fick vi ta det lugnt en lång tid och lyssna av henne vad hon klarade av och inte.

Ibland är man nämligen väldigt duktig på att ta hans om sin häst/ponny, men kanske glömmer av sig själv lite.
Är hästen sned så behandlar man den och så vidare, men hur ofta är man duktig på att kolla upp sig själv? Är man sned i ryggen, har ont någonstans och gör som hästen, att man kompenserar genom att sitta/ gå lite annorlunda?

Är ni duktiga på att vara lyhörda på både dig själv och hästen, litar på ”magkänslan” eller tar ut någon regelbundet?

/Tanja