Bella o Millyard

Ja, igår red jag Bella där jag nu rider mest i paddocken då hon inte har skor än. Jag försöker få henne att böja och ställa sig ordentligt i båda sidorna och har fortsatt med det akademiska tänket med att rida mer med innertygeln. Flyter hon inåt knackar jag till med innerskänkeln nära bogen för att hon inte ska få chans att hänga.

När hon känns bra i båda sidor och har fått gå i en lång låg form så börjar jag långsamt fiska upp yttertygeln för att få ett stöd där. Börjar hon falla isär gör jag bara om momentet att rida på innertygeln och ha en lös yttertygel.

Jag rider mycket på 8-volter och i en så snigel-långsam trav så att hon VERKLIGEN får jobba i vartenda steg. I och med att hon är travare så pinnar hon ju gärna på också samt att det här är jättejobbigt för henne.

När hon känns bra på 8-volten gör jag lätta skänkelvikningar mellan volterna för att sedan gå ut mer på fyrkanten och rida öppnor samt vanliga skänkelvikningar,

Vi håller oss nästan enbart till trav. Igår använde jag faktiskt en snodd jag fäste mellan frambenen då hon väldigt snabbt tar upp huvudet och får så orytmisk tempo. Sitter en snodd lös och hon vet att den får ner hennes huvud till lång och låg blir hon en helt annan häst. Mot slutet kan man sen ta av den.

Skritten blir HELT annorlunda med den också. Innan känns det som att hon taktar/haltar på alla fyra, men så fort man får henne att slappna av så  blir hon som en ”vanlig” häst.

Jag kommer även använda den ute när vi rider för att få henne att slappna av mer så länge den behövs.

Jag har inget emot att ta hjälp av hjälpmedel så länge de gör nytta och man använder dem på rätt sätt.

Bella är luddig som en teddybjörn och skulle rakas igår. Det gick inget vidare och jag tror att hon är så skitig i pälsen (omöjligt o få henne ren om man inte badar henne). Så jag ska förbi Skara Hästsport sen och köpa pälsglans. det brukar göra STOR skillnad.

Millyard brukar jag rida på lite liknande sätt med 8-volterna och innertygeln, för att sedan rida mycket i galopp och få honom att sätta sig på rumpan och gå i ett väldigt långsamt tempo med mycket tempoväxlingar. Öppnor samt svaga skänkelvikningar i galopp.

Gamla kort. Det är benranglet Millyard ni ser bakom. Han har varit JÄTTESVÅR att hålla i hull (det är därför jag blir jättenojjig så fort han går ner bara lite då det tar jättetid och få upp honom igen).

Bella i lila träns var när vi tävlade 50 km distans 2005(!). 2014, nio år senare är det alltså dags igen 22 år gammal ;)

Jag har samlat på mig lite olika färger på distansträns nu. Rött, blått, turkost, lila, rosa :)

 

BellaTanja 0906 1 mysigt Bella3 juni 09 bella354 Bella 0906 1 Bella 2005 Bella juni 09